Bojan Nikolić i Marina Višnjić na listi FIFA

Kategorija: Fudbal
CIRILOVIC sa Marinom i Bojanom, za 25.10.2016(1)

Marina Višnjić i Bojan Nikolić sa Radomirom Ćirilovićem i obaveštenjima o početku rada škole za sudije

Od početka naredne godine prvi put u svojoj istoriji grad Kragujevac imaće dvoje fudbalskih sudija sa znakom FIFA. To su su Bojan Nikolić, sada na listi Super lige, i Marina Višnjić, sudija Super lige za žene i Srpske lige „Zapad“. Njih je kao perspektivne fudbalske sudije, uz podršku strukovne organizacije grada i na predlog sudijske organizacije FS Zapadne Srbije, delegirao Fudbalski savez Srbije.

Bojan i Marina su potekli iz škole za fudbalske sudije Fudbalskog saveza grada Kragujevca, koja od nedelje otvara vrata novoj generaciji polaznika u OŠ „Mirko Jovanović“.

Bojan Nikolić (37) je počeo da igra fudbal u Radničkom, gde je prošao sve selekcije, a prvu utakmicu u senorskoj konkurenciji odigrao je za Vodojažu, koja je tada igrala u Srpskoj ligi. Nastupao je za Radnički u Super ligi, Čukarički, BSK iz Borče itd.

Školu za fudbalske sudije završio je u Kragujevcu 1998. godine, prošao je sve rangove suđenja, a pre šest godina uvršćen je i na listu Super lige Srbije.

Za fudbalskog sudiju opredelio sam se na predlog bivšeg saveznog fudbalskog sudije Pavla Cvetkovića, koji je sa doajenima deljenja pravde na fudbalskim terenima Radomirom Ćirilovićem, Milovanom i Dobrivojem Srećkovićem zaslužan za edukaciju kragujevačkih sudija.

Prvu utakmicu u Super ligi sudio sam 2010. godine, i to je bio susret Spartak – OFK Beograd (1:1). Imao sam priliku pre četiri godine da kao sudijska trojka iz Kragujevca sa kolegama Čađenovićem i Kurčubićem vodim susret u Ivanjici Javor – Novi Pazar – kaže Nikolić za KG sport.

Iako je igrao fudbal, ovaj sada afirmisani sudija priznaje da nije mnogo znao o suđenju, ali je zavoleo ovaj poziv i uvek imao visoke ciljeve. Želeo je da jednog dana sudi i međunarodne utakmice i ta želja će mu se konačno ostvariti. Od više predloga regionalnih saveza iz Srbije, Nikolić je sa kolegom Aleksandrom Vasićem iz Novog Žednika od strane FSS-a selektiran da popuni kvotu sudija na listi FIFA od naredne godine, kada stiču pravo za dobijanje znaka FIFA.

– U januaru nas očekuje seminar u organizaciji FIFA, a od marta naredne godine počinjem da sudim međunarodne utakmice, počev od mlađih selekcija. Na taj način mi se ostvaruje želja koju sam imao od trenutka kada sam počeo da se bavim ovim pozivom. To je lep i koristan hobi za sve one koji vole fudbal i moja poruka mladima je da se opredeljuju za suđenje, kroz koje stiču nova poznanstva i prijatelje – zaključuje Bojan Nikolić, kragujevački sudija Super lige, koji će uskoro dobiti i dres sa znakom FIFA.

Prva devojka iz Kragujevca koja dobija zvanje međunarodnog sudije je Marina Višnjić. Ona je dvadesetak godina mlađa od kolege Bojana Nikolića i igrala je u ženskim ekipama Šumadije 1903 i Napretka iz Kruševca. Želela je da se oproba i sa pištaljkom, i u tome je uspela. Završila je Ekonomski fakultet u Kragujevcu i sada čeka posao, a posvetila se i suđenju fudbalskih utakmica. Zahvaljujući rezultatima na zelenom polju, od pre četiri godine našla se na listi Super lige za žene, a sudi i utakmice seniora u Srpskoj ligi „Zapad“.

Trenirala sam fudbal u Fitnesu i zavolela ovaj sport. Želela sam da se oprobam i u suđenju, pa sam 2007. godine položila ispit u školi za fudbalske sudije pri Fudbalskom savezu Kragujevca. Vodila sam dosta utakmica, a poslednja mi je bila u nedelju, u Beogradu, između Obilića i lidera na tabeli Super lige Spartaka, koju su Subotičanke dobile sa 5:0. Sada sudim i ženski i muški fudbal i mislim da je to lep poziv. Mislim da naš grad ima iskusne mentore od kojih može mnogo da se nauči kada je suđenje u pitanju. Zbog toga predlažem devojkama da se hrabrije uključuju u škole za sudije, jer tako stiču nova znanja i šire krug prijatelja – poručuje Kragujevčanka Marina Višnjić, koja će od 1. januara naredne godine sa  Jelenom Banjeglav iz Novog Sada, kao predstavnica Srbije, dobiti pravo da vodi utakmice pod znakom FIFA.

Iako Kragujevac trenutno nema ekipu koja se takmiči u elitnom fudbalskom rangu, izuzimajući Ekonomac u malom fudbalu, ipak se može pohvaliti sudijama. Njih je sve više na listama, što je veliko priznanje sudijskoj organizaciji grada i posebno školi za fudbalske sudije iz koje izlaze.

Ova vest o napredovanju kragujevačkih sudija najviše je obradovala Radomira Ćirilovića, nekadašnjeg saveznog sudiju, kontrolora i mentora suđenja, višegodišnjeg rukovodioca škole za fudblaske sudije pri Fudbalskom savezu grada Kragujevca.

Srećan sam što su ovo dvoje naših sugrađana ispunili svoje ciljeve i želje našeg saveza i nas učitelja. Sada počinjemo da edukujemo novu generaciju sudija koje će poći stopama Bojana i Marine. Oni su najbolji primer da se sve može postići upornim radom i ako se voli poziv fudbalskog sudije – zaključuje Ćirilović.

Bojan Nikolić i Marina Višnjić u nedelju od 10 časova u OŠ „Mirko Jovanović“ prisustvovaće početku rada nove generacije škole za fudbalske sudije Kragujevca. Svakako da će ovo dvoje Kragujevčana kao promoteri škole poslužiti i kao primer mladima da se i u pozivu fudbalskog sudije može uspeti, pa i stići do dresa sa znakom FIFA.

Tekst i foto: M. Jovičić

Jedan komentar: Bojan Nikolić i Marina Višnjić na listi FIFA

  1. Čestitke!!!!

    Kolega
    26. oktobra 2016. at 20:57
    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *