Ekonomac dobio rivale u Main rundi UEFA Futsal kupa

Kategorija: Mali Fudbal (Futsal)

Lisabonski Sporting, letonski Nikars i šampion Ukrajine Kerson biće rivali srpskom šampionu Ekonomcu na turniru Main runde UEFA kupa, koji će u periodu od 10. do 15. oktobra biti održan u kragujevačkoj hali „Jezero“.

Deveti put u svojoj istoriji Ekonomac će biti domaćin jedne od grupa Main runde UEFA Futsal kupa, a kragujevačka publika moći će i ove jeseni da uživa u čarolijama vrhunskih majstora magične igre na petoparcu. Žreb u Nionu dodelio je srpskom šampionu dovoljno atraktivne, ali ne i nepremostive rivale u ovoj fazi takmičenja.

Svakako najzvučnije ime među izvučenim protivnicima jeste Sporting iz Lisabona, prošlogodišnji finalista UEFA Futsal kupa, ekipa koja je godinama u samom vrhu evropskog futsala. Nesumnjivo je da će najtrofejniji portugalski klub biti ne samo glavni favorit za prvo mesto na turniru u Kragujevcu, već i jedan od ozbiljnih pretendenata za osvajanje ovog takmičenja.

Za šampiona Letonije, Nikars iz Rige, ovo će biti drugo gostovanje u Kragujevcu. Naime, Nikars je u sezoni 2012/2013 bio učesnik turnira Main runde koji se takođe igrao u kragujevačkoj hali „Jezero“. Tada su Letonci, zajedno sa domaćinom turnira, obezbedili prolaz u Elitnu rundu, iako su pretrpeli poraz u direktnom duelu sa Kragujevčanima (3:4).

Inače, Ekonomac i Nikars su se još par puta „sudarali“ na evropskoj sceni. Prvi put ove dve ekipe sastale su se u sezoni 2008/2009 na turniru Main runde u poljskom gradu Gljivice, a „studenti“ su slavili sa 5:2.

Poslednji put Ekonomac i Nikars odmerili su snage u sezoni 2014/2015 na turniru Elitne runde u Almatiju. Bila je to prilično uzbudljiva utakmica, koja je okončana nerešenim rezulatatom – 5:5.

Jedina nepoznanica za Kragujevčane je šampion Ukrajine Kerson, kome će ovo biti debitantski nastup u UEFA Futsal kupu. U pitanju je klub koji je prošle sezone na opšte iznenađenje došao do titule prvaka Ukrajine ispred Energije iz Lavova i Lokomotive iz Harkova.

Iako ukrajinski šampion na prvi pogled ne deluje kao previše atraktivan rival, treba napomenuti da je Ekonomac pretprošle sezone ubedljivo poražen od Lokomotive iz Harkova u meču Elitne runde – 1:6, što je dovoljan razlog za oprez kada je u pitanju predstavnik iz ove zemlje.

Inače, ove sezone došlo je do određenih promena u sistemu takmičenja. Glavna novina je da više nema povlašćenih klubova koji su preskakali prve dve runde. Sada su timovi pre početka takmičnja podeljeni u određene grupe, pa se tako u A grupi nalazi 12 najbolje rangiranih klubova prema UEFA rang listi, a u toj grupi se nalazi i šampion Srbije Ekonomac, zatim sledi B grupa u kojoj je svrstano narednih 16 klubova, dok preostali timovi čine poslednju, treću grupu klubova.

Inovacija je i to da će sa turnira na kojima će igrati klubovi iz dve vodeće grupe, plasman u Elitnu rundu umesto dosadašnja dva, sada izboriti tri pravoplasirana tima, dok će iz reda najslabije grupe to učiniti samo prvoplasirana ekipa. Dakle, da bi se plasirao u Elitnu rundu, Ekonomac mora da zauzme jedno od prva tri mesta u svojoj grupi, odnosno da izbegne poslednje, četvrto mesto.

M. Pasuljević
Foto: UEFA.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *