Humanitarni fudbalski turnir za pomoć manastiru Banjska

Kategorija: Apel za pomoć,Fudbal,Najava događaja
Facebooktwitteryoutubemail

„Igraj za pravoslavlje“ naziv je humanitarnog turnira u malom fudbalu, koji će biti održan u petak, 15. februara u balon sali Sportskog centra „Kole petrol“, u kragujevačkom naselju Ilina voda. Cilj ovog turnira jeste prikupljanje dobrovoljnih priloga za obnovu manastira Banjska na Kosovu i Metohiji, srpske pravoslavne svetinje koja datira iz XIV veka.

Na turniru će učestvovati veliki broj ekipa, među njima i veterani Radničkog 1923, Partizana, Crvene zvezde i Mokre Gore.

Očekuje se dolazak nekih od najvećih fudbalskih asova sa ovih prostora, poput Miloša Šestića, Dragana Džajića, Vladimira Petrovića Pižona, Branka Smiljanića, Nebojše Vučićevića, Dragana Spasića i mnogih drugih.

Takođe, turniru bi trebali da prisustvuju otac Danilo, starešina manastir Banjska, kao i otac Gerasim, iguman manastira Đurđevi Stupovi.

Početak turnira predviđen je za 9 časova, dok je ceremonija dodele pehara i nagrada planirana za 18 časova. U planu je i svečana večera za sve učesnike turnira, koja će biti održana u restoranu „Dedinje“.

Sav prikupljeni prihod sa turnira biće doniran manastiru Banjska.

O MANASTIRU BANJSKA

Manastir Banjska nalazi se u blizini Zvečana na Kosovu i Metohiji i predstavlja zadužbinu kralja Milutina. Posvećen je arhiđakonu Stefanu, zaštitniku svih Nemanjića. Manastir je tokom sedam vekova postojanja trepeo brojna razaranja, a u jednom periodu bio je čak pretvoren i u džamiju.

Proces obnove ove svetinje započet je 2003. godine izgradnjom manastirskog konaka na starim temeljima. U međuvremenu je obnovljen i restauriran manastirski zid i izgrađena nova manastirska prodavnica sredstvima vladine Kancelarije za KiM.

Facebooktwitteryoutubemail

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *