OK Radnički započeo pripreme za novu sezonu: Cilj – naći se među prve četiri ekipe u zemlji

Kategorija: Odbojka

U novu takmičarsku sezonu 2017/2018 odbojkaši Radničkog ulaze sa jednim ciljem – naći se među četiri najbolje ekipe u zemlji i izboriti plasman u neko od evropskih takmičenja dogodine. Nova uprava kluba, na čelu sa direktorom Markom Maksimovićem, uz pomoć Grada uspela je da postavi ovaj klub na stabilne temelje i obezbedi odgovarajuće uslove za rad sportskom sektoru i igračima. Imenovan je novi trener, Bojan Marinković, a dovedena su i pojačanja na određenim pozicijama, tako da će Radnički u narednoj sezoni imati veoma ozbiljan tim.

U Odbojkaškom klubu Radnički konačno mogu da se fokusiraju isključivo na teren. Nekadašnji prvak države je prethodnih godina bio maltene na ivici gašenja zbog nagomilanih finansijskih problema, ali je ta kriza na veliku sreću svih ljubitelja odbojke u Kragujevcu prevaziđena. OK Radnički je odlukom Skupštine grada postao Sportsko-privredno društvo, a Grad je ove godine zvanično preuzeo osnivačka prava nad klubom, čime je omogućeno njegovo normalno funkcionisanje u narednom periodu.

Nakon finansijske stabilizacije kluba, plan je vratiti Radnički u sam vrh srpske odbojke, tamo gde mu je i mesto. Značajni koraci u ovom pravcu već su učinjeni. Formiran je novi stručni štab na čelu sa Bojanom Marinkovićem, nekadašnjim sportskim direktorom kluba, koji se nakon tri godine ponovo vratio u Kragujevac, u svoj Radnički. Njemu će u budućem radu pomagati Dejan Matić, dok će se o kondiciji igrača brinuti Nikola Pejčinović.

– Dejan Matić je čovek koji je poslednjih 30 godina u OK Radnički. Bio je na svim funkcijama u klubu, a asistirao je takvim trenerima kao što su Slobodan Kovač i pokojni Dejan Brđović. On ima veliko znanje i iskustvo, i svakako će biti od velike pomoći. Nikola Pejčinović je momak koji je dugo godina radio u inostranstvu i dobro se razume u svoj posao. Mislim da smo ove godine napravili pravi profesionalni stručni štab. – smatra Marinković.

Igrački kadar je u odnosu na prošlu sezonu pretrpeo minimalne promene. Otišli su samo momci koji su bili na pozajmicama iz Crvene zvezde i Vojvodine, a klub su pojačali tehničari Aleksandar Pejčić i Mateja Bobovac, kao i primač servisa Ivan Glavinić. I to nije sve, pošto bi Radnički mogao dodatno da ojača svoje redove dvojicom bivših igrača.

– Ljudi iz kluba su se potrudili da zadrže većinu igrača iz prošlosezonske ekipe, što je jako bitno i za mene kao trenera, pošto je ostao očuvan kostur tima. Uspeli smo da dovedemo dva tehničara Aleksandra Pejčića iz Niša i mladog Mateju Bobovca iz Valjeva. Doveli smo i primača Ivana Glavinića, koji je bio na meti nekolicine klubova. Tu su još par momaka, naših bivših igrača koji još uvek nisu našli inostrani angažman. Radi se o Uglješi Iliću i Nemanji Stevanoviću, koji trenutno treniraju sa nama i ukoliko u narednih sedam dana ne dobiju adekvatnu ponudu, postoji mogućnost da ostanu u Radničkom. Imaćemo dobru ekipu za narednu sezonu. – uveren je novi trener Radničkog.

Upravo bi dolazak Ilića i Stevanovića usmerio ambicije ekipe Radničkog ka samom vrhu i smestio Kragujevčane među ozbiljne pretendente u borbi za oba domaća trofeja. Sa tom konstatacijom slaže se i trener Marinković.

– Ukoliko zadržimo Ilića i Stevanovića, probaćemo da napadnemo oba trofeja. Možda zvuči trenutno malo neskromno, ali mi u klubu imamo par igrača koji su osvajali titule, imaju internacionalnu karijeru i jako dobro znaju šta treba da rade na terenu. Tu je i par veoma talentovanih momaka iz juniorskog pogona, koji se usavršavaju iz dana u dan. Imamo veliki fond igrača i ukoliko uspemo da sprovedemo sve ono što smo zacrtali, sigurno možemo da budemo među prve četiri ekipe i da Radnički vratimo na evropski put, tamo gde je ovaj klub i bio do pre par godina. A nakon toga, zašto da ne, umešati se i u borbu za neki od trofeja. – optimističan je Marinković.

I pridošlice u redove nekadašnjeg prvaka Srbije razmišljaju slično kao i njihov trener. Ivan Glavinić i Aleksandar Pejčić smatraju da je Radničkom mesto među prve četiri ekipe u Srbiji.

– Čekamo da se definitivno formira ekipa i da vratimo Radnički tamo gde mu je mesto – u vrh srpske odbojke, među četiri najbolje ekipe u zemlji. – rekao je Ivan Glavinić, kapiten i jedan od najboljih igrača Spartaka iz Ljiga prošle sezone.

Ovaj rođeni Ivanjičanin, koji je prethodne tri sezone proveo u Ljigu, imao je ovoga leta dosta ponuda, ali je na kraju odlučio da se preseli u Kragujevac.

– Imao sam solidnu prošlu sezonu i nekoliko ponuda na stolu. Radnički me je kontaktirao, dao najbolju ponudu, a i ja sam želeo da zaigram za klub sa takvom tradicijom. Ovo će nesumnjivo biti i sjajna odskočna daska za moju dalju karijeru. – rekao je Glavinić.

Sa juga Srbije u srce Šumadije stigao je Aleksandar Pejčić, koji je prethodne sezone igrao za ekipu Niša. Prethodno je nastupao i za subotički Spartak i Kosovsku Mitrovicu.

– Imao sam nekoliko superligaških ponuda, ali je ona najkonkretnija, najbrža i najozbiljnija bila upravo od Radničkog. Dobro sam se uklopio u kolektiv. Tu je moj Nišlija Nemanja Opačić, a i ostale saigrače poznajem sa terena. Očekujem da se nađemo među prve četiri ekipe na tabeli. Za početak četvrti, a posle – šta bude. – poručio je novi tehničar Radničkog.

Aleksandar Pejčić i Ivan Glavinić smatraju da je Radničkom mesto među prve četiri ekipe u zemlji

Odbojkaši Radničkog će prvi, bazični deo priprema prema rečima trenera Marinkovića obaviti u Kragujevcu. U planu je i odigravanje nekoliko prijateljskih turnira u inostranstvu.

– Prvih mesec dana treniraćemo u Kragujevcu, zato što mi ovde imamo sve potrebne uslove za taj bazični deo priprema. Tu su i Šumarice, i parkovi, i teretana… Trenutno radimo na otvorenim terenima bič-volej kluba kod Bojana Dimitrijevića, koji nam je dosta pomogao u sprovođenju tog osnovnog dela priprema. Odigraćemo i veći broj prijateljskih turnira u inostranstvu – u Sloveniji, kod naših prijatelja u Slovačkoj, u Austriji, Bosni i Hercegovini i još nekim zemljama u okruženju. Te utakmice su nam važne kako bi se novi igrači što bolje ukopili i da svi zajedno spremno dočekamo 13.- 14. oktobar kada startuje Super liga. – dodao je Marinković.

MAKSIMOVIĆ: ŽELIMO DA BUDEMO ODGOVORNO DRUŠTVENO PREDUZEĆE

Marko Maksimović, direktor Sportskog-privrednog društva „MOK Radnički“

OK Radnički je posle izuzetno teškog perioda uspeo da stane na noge zahvaljući pomoći Grada i gradonačelnika Radomira Nikolića. Prema rečima Marka Maksimovića, direktora Sportsko-privrednog društva „Muški odbojkaški klub Radnički“, namera je da se klub u narednom periodu dodatno stabilizuje i da posluje odgovorno.

– Ova sezona služiće isključivo za stabilizaciju kluba. Što se tiče finansijske strane, zahvaljujući gradonačelniku koji je prepoznao jedan od najtrofejnijih klubova u gradu i pružio nam maksimalnu pomoć, klub će ove sezone stati na zdrave noge. Pored finansijske stabilizacije, želimo da budemo i odgovorno društveno preduzeće, tako da smo napravili plan po kome sva deca koja žele mogu besplatno da treniraju odbojku sa istaknutim i dokazanim trenerima iz našeg kluba. Što se tiče same ekipe, doveli smo značajna pojačanja za ovu sezonu. Cilj nam je da izborimo mesto u evropskim takmičenjima, što ovaj grad i klub zaslužuju. Naravno, u slučaju da se kockice poklope, umešaćemo se i u borbu za neki od trofeja. Želimo da vratimo odbojku u gradu tamo gde joj je i bilo mesto, a to je sam vrh. – poručio je Maksimović.

M. Pasuljević
Foto: N. Kotlajić/M.Pasuljević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *