Prva gradska liga startuje sa osamnaest klubova (FOTO)

Kategorija: Fudbal,Gradske lige

Susretima Jadran – Kolonija i Ćava – Zastava sutra počinje prvenstvo u Prvoj gradskoj ligi Kragujevca, a nastavlja se u nedelju sa povećanim brojem ekipa u odnosu na prethodnu sezonu, koja je završena sa 15 klubova zbog odustajanja Maršića.

Odluku o proširenju Prve gradske lige doneo je Izvršni odbor FS grada Kragujevca prošle godine, posle dogovora sa predstavnicima klubova Druge gradske lige, koji su „štrajkovali“ prva dva kola zbog uključenja Korićana u ovu ligu, nakon pauze od šest meseci zbog nepravilnog obnavljanja registracije, kako je tada konstatovano „u interesu fudbala“.

Naime, Korićani imaju izvanredan teren, uz ekipu, stručni rad i ostale uslove i za zonski stepen takmičenja, pa je to bilo obrazloženje „popusta“ ovom klubu da ne kreće od najnižeg stepena takmičenja Treće gradske lige, kao što je postupljeno u slučajevuma nekih drugih klubova posle pauze u prvenstvu.

Fudbaleri Korićana u pauzi sa trenerom Zoranom Jovanovićem Pivetom

Da je ova odluka imala i svoje opravdanje, Korićani su pokazali na terenu osvajanjem prvog mesta u Drugoj gradskoj ligi i plasmanom u viši rang. Šansu da se u ovoj sezoni takmiče u Prvoj gradskoj ligi, usled povećanja broja ekipa, iskoristili su još i Zastava i Erdoglija 1931, koji su osvojili drugo i treće mesto u Drugoj gradskoj ligi. Međutim, planirano je da se po završetku ove sezone broj klubova u Prvoj gradskoj ligi ponovo svede na šesnaest, što znači da će se više ekipa boriti za opstanak u ligi iz koje će umesto jedne ispasti tri ekipe.

Treba napomenuti da je ekipa Vodojaže, koja je ubedljivo osvojila prvo mesto u prethodnoj sezoni, iz finansijskih razloga odustala od takmičenja u Zoni „Morava“,  iz koje je usled istih razloga pre dve godine i istupila, pa će nastaviti takmičenje u Prvoj gradskoj ligi. To je iskoristio Arsenal i zadržao status zonaša.

Ekipa Vodojaže je i pored osvajanja prvog mesta odlučila da nastavi takmičenje u Prvoj gradskoj ligi

Za plasman u viši rang iz Prve gradske lige u ovoj sezoni ima više kandidata. Pored ekipe Korićana, tu su još i Zastava, Erdoglija 1931 i Vodojaža, koji ispunjavaju uslove za zonski stepen takmičenja, ali to moraju da opravdaju na terenu. Zbog toga će i konkurencija biti velika, što treba da se odrazi i na kvalitet fudbala, jer je utisak da nikada nije bio jači sastav Prve gradske lige.

Treba reći da se iz „krize“ postepeno „vadi“ i Erdoglija 1931, koja se nekada takmičila i u Srpskoj ligi. Rukovođenje klubom preuzeli su igrači, koji su uspeli ovu ekipu da dovedu i do trećeg kola fudbalskog kupa na području grada, u koje su uključeni i zonaši.

Ekipa Erdogilije 1931 koja je eliminisala Korićane u Kupu FSGKG

Skupština grada, iz sredstava namenjenih finansiranju sporta, i ove godine će preko Fudbalskog saveza Kragujevca preneti određena sredstva gradskim ligašima. To će biti velika pomoć klubovima u izmirivanju obaveza prema službenim licima i za ulaganja u najnužnije potrebe za organizaciju takmičenja.

Sutra se igraju dve utakmice prvog kola Prve gradske lige sa početkom u 17,00 časova, a sastaju se u Vašarištu Jadran i Kolonija, a u Velikom Polju Ćava i Zastava.

U isto vereme, ali u nedelju, igraju: Srbija – Vodojaža, Erdoglija 1931 – Šumadinac KG, Sloga (D) – Kutlovo, Jedinstvo – Korićani, Sloboda (G) – Budućnost (R) i Šumadija 1934 – Mladost (P).

Takmičenje u Drugoj gradskoj ligi sa 12 klubova startuje početkom septembra, a Treće lige nešto kasnije.

Tekst i foto: M. Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *