Radnički 1923 se polako oporavlja od dugova i postaje stabilan prvoligaš (FOTO)

Kategorija: Fudbal

Aleksandar Simović, direktor kragujevačkog prvoligaša

Kragujevački prvoligaš zimske pripreme započeo je u znatno boljim uslovima i sa mnogo više optimizma u odnosu na prethodnu godinu. Radnički 1923 je sa podmlađenim sastavom i bez značajnijih pojačanja uspeo da se vrati u prvoligaško društvo, gde nakon odigrane jesenje polusezone zauzima odlično šesto mesto. Pored rezultatskih uspeha, klub je dobio i teren sa veštačkom travom, smanjio finansijska dugovanja i počeo polako da staje na zdrave noge.

Sve ovo nam je potvrdio direktor Radničkog 1923 Alekandar Simović, koji je prihvatio da za čitaoce našeg portala odgovori na nekoliko pitanja.

Šta se to u međuvremenu promenilo kada je u pitanju funkcionisanje FK Radnički 1923?

– Promenilo se mnogo toga, a tome je doprinela tranformacija kluba i velika podrška lokalne samouprave. Pored plasmana u Prvu ligu Srbije, u prvom delu tekuće sezone osvojili smo šesto mesto i postali standardni prvoligaš.
Dug Fudbalskog kluba Radnički 1923, koji je pre godinu i po dana iznosio preko 180 miliona dinara, a pre mesec i po dana 105 miliona, sveli smo na nekih 35 miliona. Namirili smo kompletan dug prema Poreskoj upravi, isplatili dugovanja dvadesetorici bivših igrača i trenera, a sanirali smo i neke obaveze prema dobavljačima, pravnim licima i javnim preduzećima. To je nešto čime se zaista ponosimo i verovatno smo u ovom trenutku jedan od retkih klubova u Srbiji bez poreskih dugovanja.

Radnički 1923 se i dalje nalazi na spisku klubova kojima je zabranjena regitracija novih igrača. Ima li pomaka na tom planu?

To je tačno, ali mislimo da imamo dovoljno argumenata da nam i ovoga puta bude dozvoljena registracija novih igrača, budući da smo pre mesec i po dana na ima dugovanja bivšim igračima i trenerima isplatili 24 miliona dinara. Ostalo je još nekoliko imena na spisku, ali smo u stalnoj vezi sa njima. Oni su u prethodnih godinu i po dana dobili deo novca, a planiramo da u narednom periodu isplatimo i preostala dugovanja kako bi Radnički uskoro bio na takozvanoj „pozitivnoj nuli“.

Radi se o velikim sredstvima. Kako ste uspeli i ko vam je pomogao prilikom servisiranja dugova?

– U letnjem prelaznom roku mnogo nam je značio priliv novca od transfera naših bivših igrača Luke Milivojevića i Filipa Kostića. Takođe, u zadnjih mesec dana sredstva smo dobili i od Skupštine grada, čime su još neka dugovanja izmirena. Potajno se nadamo da će naši igrači Milivojević i Kostić napraviti neki novi transfer u letnjem prelaznom roku, što bi nam mnogo značilo. Mi smo im zahvalni za sve što su do sada uradili za naš klub, a posebnu zahvalnost dugujemo i ljudima iz Skupštine grada na velikoj podršci i poverenju koje su nam ukazali u našim nastojanjima da vratimo dugove.

 Kakve su ambicije Radničkog u ovoj godini?

– Naš cilj je da budemo standardni prvoligaš. Sa druge strane, ne mogu da kažem da ne gajimo ambicije da se umešamo u borbu za sam vrh tabele. Šteta je što smo u zadnjih par kola jesenje polusezone izgubili neke bodove, ali ne možemo da budemo nezadovoljni trenutnim plasmanom.

Podmlađena ekipa Radničkog u prolećni deo prvenstva ulazi sa šeste pozicije na tabeli

Finansije su nam i dalje glavna prepreka u poslovanju i takmičenju. Imamo skromnu ekipu, sastavljenu uglavnom od lokalnih igrača iz Kragujevca i dece iz naše omladinske škole. Oni tek stasavaju i sazrevaju, a na nama je da ih podržimo kako bi postali pravi fudbaleri i tako doprineli još boljem plasmanu kluba. Ako nam se ukaže prilika, ako ne u ovoj, onda u narednoj sezoni pokušaćemo da izborimo plasman u Super ligu.

Priznaćete, za to je potrebna i jača ekipa?

– Slažem se. Na nama je veliki zadatak da motivišemo ekipu i da kao jedan stabilan klub, bez dugovanja i sa adekvatnim pojačanjima, uz afirmaciju mladih igrača iz našeg pogona, ostvarimo svoje ciljeve. Pokušaćemo da u ovom prelaznom roku dovedemo tri-četiri pojačanja, gde nam je, po oceni stručnog štaba, najviše „škripalo“ tokom jeseni.

Kakav je program priprema i postoji li mogućnost da ekipa ode van Kragujevca?

– Nažalost, nemamo finansijskih uslova da ekipu pošaljemo na pripreme van Kragujevca. To bi za nas bio veliki trošak u ovom trenutku, jer moramo da vodimo računa o svakom utrošenom dinaru. Bolje je da tim novcem koji bi izdvojili za odlazak na pripreme isplatimo neke od bivših igrača kojima se duguje već par godina.

Fudbaleri Radničkog 1923 kompletne pripreme obaviće na stadionu „Čika Dača“

Imamo sada i teren sa veštačkom podlogom, koji omogućava igračima da se što bolje pripreme, i uz trening utakmice koje smo dogovorili mislim da će ekipa Radničkog spremno dočekati prolećni deo prvenstva i dostojno reprezentovati naš grad u Prvoj ligi Srbije. – u optimističnom tonu je zaključio Aleksandar Simović, direktor FK Radnički 1923.

Tekst i foto: M. Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *