RU Radnički 1964 – čuvar rukometne tradicije u Kragujevcu (VIDEO)

Kategorija: Rukomet

Rukometaši Radničkog 1964 predano rade na dostizanju što bolje forme za početak nove takmičarske sezone. Klub je u prvoj godini postojanja uspeo maltene da se prošeta kroz Prvu ligu Zapad i plasira se u Super B ligu, a paralelno sa rezultatskim uspesima Radnički 1964 je napredovao i u organizacionom pogledu.

Kada je nakon gašenja RK Radnički izgledalo da nema nade za rukomet u Kragujevcu, grupa entuzijasta, na čelu sa Stavrom Raškovićem, pokrenula je Radnički 1964, klub koji je jako brzo pronašao svoje mesto u srcima svih Kragujevčana. Za samo godinu dana postojanja ovaj klub je isključivo sa igračima iz Kragujevca uspeo da preskoči jedan rang takmičenja i plasira se u Super B ligu, ali i da formira žensku ekipu i pokrene sopstvenu, besplatnu školu rukometa.

Činjenica je da ovaj kolektiv funkcioniše na veoma zdravim temeljima, kao jedna velika porodica. U klub su kooptirani najbolji kragujevački treneri, kao i bivši igrači poput legendarnog Ivana Milinčića, koji je nakon završetka igračke karijere preuzeo funkciju sportskog direktora.

Predsednik kluba Stavro Rašković, nekadašnji rukometaš Radničkog, čovek koji je kao sportski direktor bio jedan od najzaslužnijih za velike uspehe ŽRK Radnički, stao je iza projketa pod nazivom Radnički 1964 sa željom da očuva rukometnu tradiciju u gradu na Lepenici.

Analizirajući učinak u prvoj godini postojanja, Rašković je izrazio zadovoljstvo napretkom kluba, kako u rezultatskom, tako i u organizacionom pogledu.

– S obzirom da smo se okupili prošle godine, i u organizacionom i igračkom delu mogu biti zadovoljan. Preskočili smo tu prvu stepenicu, plasirali se iz Prve lige Zapad u Super B ligu, sa timom sastavljenim od kragujevačkih igrača. Sa druge strane, naša druga ekipa igrala je Drugu ligu Kopaonik, i tu su stasali neki mlađi momci koji već kucaju na vrata prvog tima i bore se za neko svoje mesto. – rekao je Rašković.

Ovog leta formirana je i ženska ekipa Radničkog 1964, koja će započeti takmičenje u Prvoj ligi Zapad. Takođe, pokrenuta je i besplatna škola rukometa, koju će voditi priznati kragujevački rukometni stručnjaci.

– Što se tiče ženske sekcije, mi smo tu preuzeli generaciju igračica 2002. godište i mlađe iz ŽRK Radnički. U pitanju je veoma talentovana generacija koja u budućnosti može ostvariti značajan rezultat. Kada je u pitanju škola rukometa, ona je prošle godine krenula sa radom, a ove godine planiramo da zaživi onako na pravi način. Ova škola biće besplatna za svu našu decu. Imaćemo četiri punkta u gradu i četiri trenera koji će raditi sa decom. Želja nam je da ovu školu omasovimo, da privučemo što veći broj dece i da iz kvantiteta dobijemo kvalitet za neke buduće generacije. – dodaje čelni čovek Radničkog 1964.

Težnja je da kroz par sezona i muška i ženska ekipa Radničkog postanu standardni superligaši.

– Kada je u pitanju muška ekipa, cilj nam je da budemo u gornjem delu tabele, bez velikog rezultatskog opterećenja, uz stasavanje mladih igrača. Već sledeće sezone planiramo da napadnemo Super ligu i u nekoj doglednoj budućnosti budemo stabilan superligaš. Isto to važi za žensku ekipu i generaciju devojaka koja će igrati Prvu ligu Zapad ove sezone. Plan je da i ove devojke za tri-četiri godine postanu standardne članice Super lige. – podvukao je Rašković.

Detalj sa treninga rukometaša Radničkog 1964

Prva ekipa Radničkog 1964 se još od 1. avugsta priprema za start nove takmičarske sezone. Pod trenerskom palicom Bojana Milentijevića, koji je na klupi zamenio Dragana Študera, novog direktora omladinske škole, kragujevački rukometaši vredno rade na usavršavanju svih aspekata igre.

 – Mogu da budem zadovoljan dosadašnjim tokom priprema. Zaobilaze nas povrede, što je jako bitno. Momci vredno rade i za sada nemamo nikakvih problema. Prve prognoze su bile vezane za obezbeđivanje opstanka. Moje lično mišljenje je da imamo kvalitet da se nađemo među prvih pet ekipa u ligi. – poručuje trener Radničkog 1964 Bojan Milentijević.

Ekipa se tokom leta pojačala na pozicijama pivota i srednjeg beka. Iz Finske je stigao povratnik Aleksandar Janićijević, dok je iz aleksandrovačke Župe pristupio Miloš Simić. Takođe, iz drugog u prvi tim su prekomandovana trojica igrača, a jedan od njih već je standardan u prvoj postavi.

Novi srednji bek Radničkog 1964, Miloš Simić, zadovoljan je uslovima rada i atmosferom u ekipi.

– Došao sam u Radnički ovoga leta na poziv sportskog direktora Ivana Milinčića i tu sam sa ekipom od početka priprema. Saigrači su me dobro prihvatili, osećam se prijatno ovde i zadovoljan sam radom u klubu. Za početak želimo da ostanemo u ligi, što bi bio neki prioritetni cilj, a za dalje videćemo kako će se sezona odvijati. – istakao je novi igrač kragujevačkog tima.

Radnički 1964 će do početka takmičenja u Super B ligi 23. septembra odigrati još nekoliko kontrolnih utakmica. Prvu narednu već u četvrtak protiv Kolubare u Lazarevcu, a potom u nedelju sledi gostovanje superligašu Slogi u Požegi.

Tekst: M. Pasuljević
Foto i video: N. Kotlajić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *