Šumadija 1903 počela pripreme sa podmlađenim sastavom (FOTO)

Kategorija: Fudbal
Facebooktwitteryoutubemail

Detalj sa prozivke na Bubnju, koju je izvršio trener Slobodan Tika Stašević

Povratnik u zonski stepen takmičenja i doskorašnji srpskoligaš sa Bubnja počeo je pripreme na malo neuobičajen način u odnosu na prethodni period. Novom-starom treneru Slobodanu Tiki Staševiću na prvoj prozivci odazvalo se 40 igrača, među kojima i 12 omladinaca iz kragujevačkog Apolona 4 sa kojim  je Šumadija 1903 uspostavila poslovno-tehničku saradnju.

Na prozivci, koja je održana na glavnom terenu na Bubnju, pojavila se samo polovina igrača koji su nastupali u prethodnoj sezoni. Ekipi je pridodato 23 mlada igrača, koji će uz još neka iskusnija pojačanja biti priključeni prvom timu.

U ime uprave Šumadije 1903 igrače je pozdravio Vladimir Čađenović, generalni sekretar kluba, poželevši im uspešan rad. Naglasio je da je klub posle ispadanja iz Srpske lige Zapad orijentisan na rad sa mlađim selekcijama koje čine igrači iz Kragujevca, i da je to šansa za njih da radom na treninzima i zalaganjem dođu do prvog tima.

Članovi uprave i stručnog štaba Šumadije 1903

Tom prilikom predstavljen je i novi stručni štab koji će raditi sa prvim timom, na čelu sa iskunim kragujevačkim trenerom Slobodanom Staševićem, kome će pomagati Željko Vasić i trener golmana Dušan Janković, kao i direktor Omladinske škole Aleksandar Dedejić.

Treba reći da je Stašević pre tri godine sedeo na klupi Šumadije 1903, kada je uveo ovaj klub u Srpsku ligu „Zapad“, a vodio je i ekipu Tutina, Karađorđa iz Topole i druge klubove. Od njega se očekuje da uz pomoć saradnika selektira ekipu koja će povratiti ugled ovom klubu i vratiti ga tamo gde mu je i mesto, ako ne u ovoj, onda u nekoj od narednih sezona.

Prvi trening sa igračima vodio je Staševićev pomoćnik Željko Vasić, doskorašnji trener omladinaca Šumadije 1903, koji je ranije bio i na klupi prvog tima ovog kluba i Vodojaže. Igrači su podeljeni u dve grupe koje su sačinjavali oni iz prethodne sezone i oni mlađi priključeni prvom timu.

Naša orijentacija je da ekipu formiramo od igrača koji su nastupali u protekloj sezoni, a ostalo ih je devet, među kojima su golmani Nastić i Pešić, Milosavljević, Knežević, Vranić, Petar i Nikola Đorđević… Želja nam je da iz kragujevačkih klubova dovedemo još četiri-pet iskusnijih igrača, koji će sa mladićima iz Šumadije i Apolona činiti okosnicu tima za narednu sezonu. Planiramo i odigravanje 5-6 kontrolnih utakmica, a već dve smo dogovorili – sa Takovom 28. jula i sa Jagodinom Tabane 6. avgusta.
Preduzeli smo aktivnosti i na sređivanju glavnog i pomoćnog terena, kao i svlačionica, tako da novu sezonu dočekujemo u boljim uslovima za rad.
– kaže Vladimir Čađenović, generalni sekretar Šumadije 1903.

Grupa igrača iz prethodne sezone trenirala je odvojeno od omladinaca i kadeta

Trener Slobodan Stašević, osim obraćanja igračima, nije bio raspoložen za izjavu kada je u pitanju program rada koji želi da sprovede u Šumadiji 1903 iz razumljivih razloga, jer mu je ovo bio prvi susret sa igračima. Želja mu je da se upozna sa njima i vidi ko još može od iskusnijih igrača iz Kragujevca da pomogne ovom klubu u stvaranju ekipe za povratak ugleda zonaša sa Bubnja.

Sudbina doskorašnjeg srpkoligaša Šumadije 1903 u velikoj meri zavisiće od saradnje sa Apolonom 4, koji ima veliko iskustvo i dobre rezultate u radu sa mladima, čemu u prilog ide i osvojeno šesto mesto u Kadetskoj ligi Srbije prošle sezone, i to u konkurenciji sa Crvenom zvezdom, Partizanom, Radom i drugim superligaškim klubovima.

Mladi igrači Šumadije 1903 i Apolona 4 predstavljaće ubuduće „bazu“ prvog tima

Ideja o poslovno-tehničkoj saradnji Apolona 4 i Šumadije je da se kroz poboljšanje rada sa mlađim selekcijama stvore igrači i omogući njihova  prohodnost ka prvom timu. Orijentacija je da u narednom periodu 70 odsto igrača seniorskog tima Šumadije 1903 budu igrači omladinske šlole Apolona 4, koja je već postala brend kada je u pitanju rad sa mladim fudbalerima u gradu.
Ovo nije nikakva fuzija, jer su oba kluba zadržala svoj subjektivitet. Mi ćemo i dalje imati kadetsku ekipu u Kvalitetnoj ligi Srbije, a naši igrači izašli iz kadeta pojačaće sastav Šumadije u Omladinskoj ligi regiona Zapadne Srbije. Imaćemo i ekipe pionira i petlića, koje će se takmičiti u gradskoj ligi Kragujevca. – rekao je za KG sport.info Aleksandar Dedejić, direktor Omladinske škole Šumadije 1903, inače i jedan od vlasnika Apolona 4.

Alekandar Dedejić očekuje da će saradnja dva kluba doprineti boljem radu sa mladima        

Treba reći da je Apolon 4 ušao u saradnju sa Šumadijom 1903, čiju će infrastrukturu koristiti, sa sedam trenera i da omladinska škola zajednički sada ima oko 450 dečaka od petlića do omladinaca, koji će se školovati i konkurisati u perspektivi za prvi tim. Ovo je veliki kapital, koji uz zajedničko stvaranje boljih uslova za rad na Bubnju, može Šumadiji 1903 povratiti ugled koji prema svojoj tradiciji, kao najstariji klub, ne samo u gradu već i u Srbiji, i zalužuje.

Tekst i foto: M. Jovičić

Facebooktwitteryoutubemail

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *