Trijumf Teodore Injac

Kategorija: Šah
Facebooktwitteryoutubemail

Sedamnaestogodšnja Teodora Injac pobednica je Pojedinačnog prvenstva Srbije za šahistkinje, koje je 17. do 25. marta održano u kragujevačkom hotelu „Šumarice“. U izuzetno jakoj konkurenciji, ova mlada šahistkinja sa zvanjem internacionalnog majstora trijumfovala je ispred iskusne Irine Čoluškine, i to zahvaljujući pobedi u direktnom duelu.

Ovogodišnji šampionat obilovao je čestim smenama u vrhu tabele i neizvesnošću koja je potrajala bukvalno do poslednjeg kola.

Teodora Injac je odlično startovala i iz prva tri kola osvojila 2,5 poena. Međutim, usledio je poraz u četvrtom kolu protiv prošlogodišnje šampionke Adele Velikić, koja je zajedno sa Čoluškinom i Marinom Gajčin izbila na čelo tabele.

U petom kolu Teodora Injac belim figurama dobija Irinu Čoluškinu, što se na kraju ispostavilo kao ključna pobeda u borbi za titulu. Gajčinova gubi od Ane Bendarać, koja se tako priključuje Teodori Injac i Adeli Velikić u vrhu tabele.

Nakon remija Teodore Injac i poraza Ane Bendarać u partiji sa Jovanom Erić, Adela Velikić se pobedom nad Irinom Čoluškinom u šestom kolu osamostaljuje na prvom mestu sa pola poena prednosti u odnosu na Teodoru Injac i Marinu Gajčin.

Međutim, prošlogodišnja šampionka gubi naredne dve partije, a samim tim i odlične šanse za odbranu titule.

Na čelo tabele posle osmog kola izbijaju Čoluškina, koja je nakon poraza od Adele Velikić vezala dva trijumfa, i Teodora Injac sa po pet bodova. Svoju šansu „iz drugog plana“ vrebale su Ana Bendarać, Adela Velikić i Marina Gajčin sa po 4,5 poena.

Konačan rasplet usledio je u poslednjem, devetom kolu. Čoluškina je posle samo devet poteza remizirala sa Jovanom Erić i na taj način omogućila Teodori Injac da remijem sa Sandrom Đukić osvoji titulu.

Iako su Čoluškina i Injac u konačnici imale isti broj bodova (5,5), odlučio je njihov međusobni duel u petom kolu, u kome je Teodora bila uspešnija.

Konačan plasman nakon devet odigranih kola: Injac i Čoluškina po 5,5, Velikić i Bendarać po 5, Erić i Gajčin po 4,5, Đukić, Blagojević i Žarković po 4, Milošević 3 poena.

Teodori Injac je pored pobedničkog pehara pripala i novčana nagrada od 80 000 dinara.

Dvanaesto pojedinačno prvenstvo Srbije za šahistkinje proteklo je u odličnoj organizaciji, za šta su zaslužni ljudi iz Šahovskog saveza Srbije i hotela „Šumarice“.

M.P.
Foto: Nebojša Radosavljević/ŠSS

Facebooktwitteryoutubemail

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *