U Kragujevcu održani polufinalni turniri prvenstva Srbije u šahu

Kategorija: Šah,Šah - Prvenstvo Srbije
Facebooktwitteryoutubemail

U periodu od 8. do 14. marta, u kragujevačkom hotelu „Zelengora“ održani su polufinalni turniri pojedinačnog prvenstva Srbije u konkurenciji šahista i šahistkinja. Kod dama je pobedu odnela Tijana Blagojević, dok je kod šahista najuspešniji bio Velimir Ivić.

Na polufinalnom turniru šahistkinja nastupilo je devet igračica. Tokom devet kola viđena je velika borba i dosta kvalitetnih partija. O neizvesnosti tokom turnira najbolje govori podatak da su tri najbolje plasirane igračice osvojile identičan broj bodova – 5,5, ali je na kraju zahvaljujući dodatnom Soneborn-Bergerovom koeficijentu prvo mesto zauzela Tijana Blagojević, ispred Marine Gajčin i Jovana Erić.

Pored ove tri igračice, plasman na finalni turnir prvenstva Srbije za šahistkinje obezbedila je još i četvrtoplasirana Ana Bendarać, koja je osvojila 5 bodova. Zanimljivo je to da je „ispod crte“ ostala Ljilja Drljević, koja se pre tri godine upravo u Kragujevcu okitila zvanjem prvakinje Srbije.

Kod šahista se takođe vodila velika borba za prva četiri mesta koja vode na završni turnir prvenstva Srbije. U konkurenciji četrdesetak takmičara, trijumfovao je sedamnaestogodišnji internacionalni majstor iz Beograda Velimir Ivić sa 7 osvojenih poena.

Uz Ivića, plasman na finalni turnir prvenstva Srbije obezbedili su još velemajstori Aleksandar Kovačević i Milan Zajić, kao i intermajstor Novak Čabarkapa. „Ispod crte“ ostao je višestruki prvak države Branko Damljanović, kao i velemajstori Danilo Milanović, Miroljub R. Savić i Nikola Nestorović. Od kragujevačkih šahista najbolji plasman ostvario je intermajstor Boroljub Zlatanović, koji je zauzeo deseto mesto sa 5,5 poena.

Finalni turnir prvenstva Srbije za šahiste održaće se od 6. do 14. aprila, a za šahistkinje mesec dana kasnije, od 6. do 14. maja. Šahovski savez Srbije još uvek nije odredio mesto održavanja ovih turnira.

Foto: Šahovski savez Srbije

Facebooktwitteryoutubemail

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *