Završene pripreme sudija i delegata za nastavak takmičenja u gradskim ligama (FOTO)

Kategorija: Fudbal

Kragujevačke fudbalske sudije spremno dočekuju prolećni deo takmičenja

Posle tromesečne pauze, narednog vikenda nastavlja se takmičenje u Prvoj gradskoj ligi Kragujevca. Tim povodom danas su održani seminari za sudije i delegate i uručene diplome novim sudijama.

Ako je suditi prema aktivnostima koje su danas obavljene, sve je spremno za nastavak takmičenja u sve tri gradske lige Kragujevca. Narednog vikenda utakmicama 18. kola startuje Prva gradska liga, koja broji 18 klubova. Prolećni deo prvenstava u Drugoj i Trećoj gradskoj ligi zbog manjeg broja klubova nastaviće se nešto kasnije, krajem marta i početkom aprila.

U organizaciji Fudbalskog saveza grada Kragujevca, danas popodne u prostorijama Crvenog krsta održani su seminari i testiranja sudija i delegata koji će voditi utakmice u nastavku prvenstva. O obavezama i zadacima koje očekuju sudije govorili su Bojan Nikolić, potpredsednik gradske sudijske organizacije i sudija Superlige sa znakom FIFA, i Nernad Kurčubić, komesar za delegiranje sudija.

Seminaru je prisustvovalo 46 sudija i svi su zadovoljili kriterijume za vođenje utakmica u nastavku prvenstva u gradskim ligama. Prisutne je pozdravio i zaželeo im uspeha u radu Milenko Matović, predsednik sudijske organizacije pri Fudbalskom savezu grada Kragujevca.

Dosta je urađeno u ovoj zimskoj pauzi  i sve pripreme su urodile plodom. Komisija za unapređenje sudija osoposobila je nove mlade sudije. Kao i u prethodnom periodu, pred nastavak takmičenja održani su obavezni seminari i provere fizičkih sposobnosti sudija. Zbog snega fizičke provere nisu mogle da se izvedu na terenu, već u sali u Šumaricama. Obavljeno je i testiranje iz poznavanja pravila fudbalske igre, a prethodno su pribavljeni i lekarski pregledi. Mogu da kažem da su svih 46 sudija zadovoljili kriterijume za vođenje utakmica u narednom priodu. – izjavio je Matović za KG sport.info.

Na maloj svečanosti uručene su i diplome novim sudijama, koji su posle dvomesečne obuke položili teorijski i praktični deo iz obasti suđenja fudbalskih utakmica. To je bila druga grupa iz prethodne godine, koja je završila školu za nove sudije u organizaciji Komisije za unapređenje sudija FSGKG.

Grupa mladih sudija u društvu rukovodićih ljudi iz sudijske organizacije Kragujevca

U protekloj godini osposobili smo 40 novih sudija, koji počinju sa vođenjem utakmica mlađih selekcija i najnižeg ranga, Treće gradske lige. U ovoj drugoj grupi danas su podeljene 22 diplome, koje su dobile i tri devojke. Interesovanje za poziv fudbalskog sudije postoji među mladima u Kragujevcu. Vodili smo razgovore po kragujevačkim školama i klubovima i tu akciju moramo nastaviti i u ovoj godini, jer nam je želja da podmlađujemo našu sudijsku organizaciju. – rekao nam je Radomir Ćirilović, rukovodilac škole za nove fudbalske sudije u Kragujevcu i predsednik Komisije za unapređenje suđenja.

U grupi novih sudija je i Anđela Stojanović, učenica Mašinsko saobraćajne škole u Kragujevcu.

Poznajem drugove i drugarice koje se bave ovim pozivom, pa sam se i ja prijavila za školu za fudbalske sudije. Moj deda bio je sudija i tako sam zavolela fudbal i suđenje. Očekujem da ću na ovaj način proširiti svoja znanja i steći nova poznanstva. – rekla je Anđela Stojanović za KG sport.info posle prijema diplome za početnog sudiju.

Milenko Matović, predsednik sudijske organizacije, uručuje diplomu Anđeli Stojanović

Na današnjoj svečanosti je jedna grupa sudija promovisana u viši rang u odnosu na dosadašnje suđenje. Među njima su i četvorica koji su prevedeni u drugu kategoriju sudija sa pravom vođenja utakmica višeg ranga od gradske lige.

Danas je održano testiranje i razgovor sa delegatima za vođenje takmičenja u gradskoj ligi. Ukazano je na propuste i zatraženo da se dosledno poštuju fudbalski propisi koji se odnose na vođenje utakmica. Dva bivša delegata nisu prošla testove, što ukazuje da se ovom pozivu mora posvetiti veća pažnja.

Delegati na današnjem seminaru

Inače, takmičenje u Drugoj gradskoj ligi sa 11 klubova počinje 31. marta, a nedelju dana kasnije i u Trećoj gradskoj ligi.

Tekst i foto: M. Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *