ŽKK Radnički učesnik trećeg Memorijala „Miodrag Prvulović-Žikajlo“ u Boru

Kategorija: Košarka
Facebooktwitteryoutubemail

Košarkašice kragujevačkog Radničkog učestvovaće na trećem po redu Memorijalnom turniru „Miodrag Prvulović-Žikajlo“, koji će biti održan u subotu, 29. decembra, u sali SPC „Mladost“ u Boru.

Kragujevačke košarkašice će u sklopu turnirskog programa odigrati revijalni susret sa ŽKK Zicer, koji je od ove godine preuzeo organizaciju Memorijala od ŽKK Bor. Početak utakmice zakazan je za 14 časova.

Miodrag Prvulović, zvani Žikajlo, rođen je 1957. godine u Boru. Bio je jedan od najboljih košarkaških trenera istočne Srbije.

Košarkom je počeo da se bavi još kao tinejdžer u Košarkaškom klubu Bor. Nažalost, njegova igračka karijera nije dugo trajala, budući da je zbog povrede i operacije meniskusa na kolenu morao da prestane sa aktivnim igranjem košarke.

Utehu je našao u trenerskom pozivu i to u ženskoj košarci. Popularni Žikajlo je kao trener stvarao dobre igračice i nizao uspehe sa svim selekcijama. Radio je sa mnogim poznatim košarkašicama, kao što su Sandra Rapo, Valentina Nikolov, Silvana Polovina, Zorica Đelić, Dragana Prvulović, Snežana Nikolić i mnoge druge.

Sarađivao je i drugovao i sa velikim trenerima, poput Duška Vujoševića, Miroslava Mute Nikolića, Zorana Kovačića Čivija, Zorana Tira i drugih. U radu su mu pak najviše pomagali Željko Gagić, Vule Atanasovski i Dušan Nakić.

1985. godine Miodrag Prvulović izabran je za najboljeg trenera Timočke krajine, dok je za najboljeg trenera opštine Bor proglašavan 1989. i 1990. godine. Uz Ivana Markovića bio je jedini košarkaški sudija iz Bora koji je sudio tadašnju Prvu jugoslovensku ligu.

Po okončanju trenerske karijere bavio se novinarstvom, pišući za „Sport“ i „Sportski žurnal“. Preminuo je iznenada oktobra 2015. godine. Posthumnu nagradu za „Životno delo“ dobila je Miodragova porodica 2016. godine. Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje dece.

Ćerka Jelena, koja je pošla očevim stopama, prošla je sve mlađe reprezentativne selekcije Srbije, a u svojoj bogatoj igračkoj karijeri nosila je između ostalog dresove kragujevačke Šumadije i Radničkog, u koji se vratila početkom ove sezone.

Jelena Prvulović od ove sezone opet u dresu Radničkog

Naš portal je svojevremeno objavio intervju sa Jelenom Prvulović, u kome je ona pored osvrta na svoju igračku karijeru, govorila i o svom odnosu sa ocem Miodragom. Intervju možete pročitati na OVOM linku.

Facebooktwitteryoutubemail

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *